Skatevoorziening Wateringse Veld

Engineering & Construct

Project: aanleg skatevoorziening met ‘boulderwand’ te Laan van Wateringse veld Den Haag
Opdrachtgever: Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld (OCWV) in opdracht van Gemeente Den Haag
Uitvoeringsperiode: September 2008 t/m april  2009
Aanneemsom:  308.500,-

Projectomschrijving

Op basis van een UAV GC contract (Engineering & Construct) heeft CMD Civiele Werken een skatevoorziening mét boulderwand aangelegd in de Laan van Wateringse Veld te Den Haag. Het geheel is gerealiseerd naar een ontwerp van ontwerp– en ingenieursbureau Carve, op basis van de wensen van de toekomstige gebruikers.

Opbreken bestaand straatwerk

Na het uitwerken van het ontwerp en het bestek door Carve, is CMD Civiele Werken gestart met de uitvoering van de werkzaamheden. Diverse grondwerkzaamheden hebben eerst plaatsgevonden, zoals het opbreken van het bestaande straatwerk (stenen, asfalt) en het ontgraven van grond. Er is een hemelwaterriolering aangebracht met een aansluiting op het hoofdriool. Door de toevoeging van twee kolken is gezorgd voor een goede afwatering.

De basis voor de skatebaan

Voor een stabiele basis is een fundering van korrelmix aangebracht. Daar bovenop is een tijdelijke houten-, en blijvende stalen bekisting aangebracht voor het later te storten beton. Ook is wapening aangebracht: gebogen, vlak en schuin van vorm in combinatie met hoge eigen gewicht prefab betonelementen, zodat de stabiliteit van de constructie is gewaarborgd.

De uitdaging
De skatebaan is geheel voorzien van antracietkleurig beton. Dit beton is door z’n pigmentatie veel scheurgevoeliger dan ‘normaal’ beton. Vanwege de hoge kwaliteitseisen is al het beton met de hand gestort. De ‘coaping bowl’ en de ‘walls’ zijn gemaakt met een droge spuitmethode. De afwerking hiervan is ook met de hand gedaan, voor een naadloos strak geheel.

Aan de achterzijde van de skatebaan bevindt zich een boulderwand. Dit is een klimwand met een parcours. Via gekleurde stippen kan de liefhebber naar hartelust klimmen en klauteren, terwijl er aan de andere kant wordt geskatet. Hierdoor is het gehele object uitgenut; dit maakt de skatebaan uniek in zijn soort.

Goed stakeholdermanagement door samenwerking

Dit project vertoont in vele opzichten goed ‘stakeholdermanagement’. De ontwikkeling van het Skatepark ontstond in 2006. Gemeente Den Haag had omwonenden aangesproken over hun wensen voor de vrijgekomen locatie op de Laan van Wateringse Veld. Er stonden al wat skatevoorzieningen, maar dit mocht wat ‘spannender’. De Gemeente heeft dit vertaald naar een plan voor Carve. Op basis van gunning via een onderhandse aanbesteding heeft CMD Civiele Werken de engineering en uitvoering in nauwe samenwerking met Carve afgestemd. Tijdens het gehele uitvoeringsproces is CMD Civiele Werken gefocust geweest op het leveren van de beste kwaliteit. Dit resulteert in een pracht-skatebaan, met een tevreden opdrachtgever en veel tevreden gebruikers.

Continue focus op kwaliteit zorgt voor tevreden gebruikers.

Bekijk projecten